Hvad er UV-C?

Igennem de sidste 40 år er UV-C lys blevet brugt til at desinficere drikkevand, spildevand, luft, farmaceutiske produkter og overflader. 

Solen udstråler UV-lys i tre forskellige bølgelængder: UV-A, UV-B og UV-C. Mens UV-A og UV-B kan nå os på jorden, absorberes UV-C i ozonlaget. UV-C har en meget kort bølgelængde. Den korte bølgelængde og UV-C’s evne til at penetrere cellevægge gør UV-C-lys meget effektiv til desinfektion. 

UV-C til desinfektion

Vira og bakterier bruger DNA og RNA, når de skal formere sig og sprede sig. Når de udsættes for UV-C-stråler, bliver deres DNA og RNA forstyrret, og deres evne til at inficere en værtscelle bliver ødelagt. Efter strålingen er vira og bakterier derfor ikke i stand til at sprede sig, og de betragtes som deaktiverede. 

 

UV-C er et effektivt redskab til at deaktivere vira og bakterier, men ikke en erstatning for ordnær rengøring. puriZAP fjerner ikke støv og skidt. Den skal derfor ses som et komplementerede redskab til den daglige rengøringspraksis. 

puriZAPs effekt på coronavirus

puriZAP® er designet til at levere ca. 6 mJ/cm² pr. sekund, når den holdes 12 mm over overfladen, der skal desinficeres. En undersøgelse af effekten af UV-C-lys på coronavirus viser, at det kræver 3,7 mJ/cm2 at deaktivere 99,9% SARS CoV-2 – også kendt som ny coronavirus.

Test af puriZAP® på Syddansk Universitet (SDU) med levende Covid-19 virus, samt test hos Korea Standard Test Research (KSTR) dokumenterer at der på få sekunder deaktiveres op til 99,97 % når den holdes mellem 12 mm til 100 mm over overfladen. 

 

Læs hele studiet af UV-C-lys’ effekt på coronavirus