Hvad er UV-C?

Igennem de sidste 40 år er UV-C lys blevet brugt til at desinficere drikkevand, spildevand, luft, farmaceutiske produkter og overflader. 

Solen udstråler UV-lys i tre forskellige bølgelængder: UV-A, UV-B og UV-C. Mens UV-A og UV-B kan nå os på jorden, absorberes UV-C i ozonlaget. UV-C har en meget kort bølgelængde. Den korte bølgelængde og UV-C’s evne til at penetrere cellevægge gør UV-C-lys meget effektiv til desinfektion. 

UV-C til desinfektion

Vira og bakterier bruger DNA og RNA, når de skal formere sig og sprede sig. Når de udsættes for UV-C-stråler, bliver deres DNA og RNA forstyrret, og deres evne til at inficere en værtscelle bliver ødelagt. Efter strålingen er vira og bakterier derfor ikke i stand til at sprede sig, og de betragtes som deaktiverede. 

 

UV-C er et effektivt redskab til at deaktivere vira og bakterier, men ikke en erstatning for ordnær rengøring. puriZAP fjerner ikke støv og skidt. Den skal derfor ses som et komplementerede redskab til den daglige rengøringspraksis. 

puriZAP® effekt på SARS CoV-2

Test af puriZAP® på Syddansk Universitet (SDU), med levende Covid-19 virus, dokumenterer at eksponering med puriZAP® i 1-5 sekunder (afstand 12-100 mm) deaktiverer 99,03-99,94% af SARS-CoV-2 virus. Efter 10 sekunders belysning på 100 millimeters afstand kunne ingen levedygtige viruspartikler spores (>99,97% reduktion).

 

Læs også studier udfør af Bianco et al. fra 2020, om effekten af UV-C-lys på coronavirus.